Milyen típusú bőrből érdemes étlaptartót készíteni.

Kell nekem egy bőr étlaptartó az éttermemben?

Mindenek előtt egy bőr étlaptartó minőséget és eleganciát sugároz. A bőr egy természetes anyag, ezért mindig is közel állt az emberhez. Az évszázadok alatt kialakult bőr termékek iránti kereslet hatására, folyamatosan fejlődött a nyersbőr kikészítésének a módja, ezáltal mind jobb és jobb minőségű termékek készülhettek a mesteremberek álltal.
A kikészített bőr felhasználási területe szinte végtelen, készülhetnek belőle használati tárgyak, mint például pénztárcák vagy táskák és övek, de természetesen az étlaptartó gyártásához is kiváló lehetőség.

Mitől lesz egy bőr étlaptartó ára sokkal magasabb, mint egy műbőrből készült darabnak?

A bőr árát rengeteg dolog befolyásolja, ilyen például

  • Az állat típusa
  • Hogyan élt az állat
  • Milyen eljárást használtak a bőr kikészítéséhez
  • A bőr melyik részét használjuk fel.

és még sorolhatnánk a szempontokat, de nem ez a poszt fő mondanivalója.

Az állat típusát tekintve a sertésbőr a legolcsóbb és az egzotikus állatok bundája a legdrágább. Egy sertésbőrt már 4-500 forinttól be lehet szerezni négyzetméterenként míg egy krokodil vagy egy antilop bőr ára bizony könnyedén elérheti a 30 de akár a 40000 forintos árat is.

Szintén fontos szempont az, hogy az állat szabadtartásban élt vagy sem. A szabadtartású állatok bőre sokkal jobb minőségű, ezért drágább is, viszont nagyon sok sérülés van rajta. A sok sérülés miatt rengeteg olyan része van a bőrnek, amit nem lehet felhasználni. A selejtet pedig kénytelenek a gyártók belekalkulálni az árba.
A gyártás milyensége is befolyásolja az árat. Nagyon nem mindegy, hogy milyen lesz a végtermék. Tapintás, szín, mintázat ezek mind a kikészítés során alakulnak ki. Minél finomabb egy bőr tapintása, vagy festés minősége (egyenletesség, színátmenet, a bőr mélyebb rétegeiben is megfestődött) szintén befolyásolja a végső árat.
Az egyik leginkább meghatározó tényező az az, hogy melyik részét használjuk fel a bőrnek a termékek készítése során. Egyrészről számít az, hogy az állat melyik részét használjuk nyak, gerinc, vagy oldal.

A másik és talán a fontosabb szempont, pedig, hogy melyik hasítást használjuk. A nyersbőr vastagsága körülbelül 1,2 cm, (függ az állat típusától, életkorától is).

Hogyan szeletelik fel a bőröket?

Az 1.2 centi vastag bőrt hatalmas hengerek segítségével elszeletelik. A legfelső réteget álltalában 1,2-1,4 mm vastagságúra vágják (színbőr). Ezek e legdrágább bőrök, jellemzően a bútoriparban használják, de csakis a legjobb minőségű termékeknél. Ezeknek a kanapéknak vagy ágyaknak az ára könnyedén elérheti a milliós nagyságot.
A következő réteget (hasítás) mindig a megrendelő igénye szerint vágják. Jellemzően 2,5-4 mm az amit kérni szoktak, ez a vastagság kiválóan alkalmas az övek készítéséhez.
A bőrt a vastagságától függően lehet szeletelni egy 1,2 cm-es bőrből kijön egy

    • színbőr 1,2mm
    • első hasítás 4mm
    • második hasítás 4mm

A maradék részeket jellemzően ledarálják, és préselt bőrt készítenek belőle. Természetesen ezeknek a préselt bőrökből készült termékeknek a minősége nagyon gyenge.

Az étlaptartó készítéshez maximum1,2 mm vastagságú bőrt tudunk használni, mert ami ennél vastagabb azt már nem lehet hajtani. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy ez elég vastag-e, de mindenkit meg kell, hogy nyugtassak. Ha egy több millióba kerülő kanapéhoz is ezt a vastagságot használják, akkor könnyedén el lehet képzelni mennyire tartósak is lesznek ezek az étlaptartók.

Egy valódi bőrből készült étlaptartó árát ezért mindig a felhasznált bőr típusa és ára határozza meg.

A Ferrari bőrből készült termékek azért kerülnek olyan sokba, mert felső rétegből készülnek. A többi bőr mindig első hasítás.
Ez a poszt csak felületesen érintette a témát és nagyon sok dolgot nem is említettünk meg, de reméljük, egy kicsit közelebb kerültetek a bőr világához.

TEKINTSE MEG AZ ÉTLAPTARTÓINKAT EZEN A LINKEN

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 − öt =