Mi alapján válasszuk ki az étlaptartó külső anyagát

ITT TEKINTHETI MEG ÉTLAPTARTÓINKAT

Ebben a blogban bemutatjuk az étlaptartó készítéséhez használt külső anyagok tipusait. Reméljük, így
könnyebb lesz kiválasztani, melyik illik a leginkább az éttermünkhöz. Kicsit száraz technikai információk fognak következni, de sok érdekességet is megtudhat a különböző bőrökről, textilbőrökről és különleges anyagokról, amikkel dolgozunk.

Valódi bőr

A bőr örök és mindig is a legelegánsabb megoldás lesz. Megszámolhatatlan féle, fajta és minőségű bőr létezik. A minőséget több dolog befolyásolja. Egy négyzetméter bőr ára 5000-35000 Ft között mozog függően az állat fajtájától és a kikészítés minőségétől.

-Az állat fajtája

Sertés, marha, kecske,juh, vizibivaly csak hogy a legismertebbeket említsük.
A felsoroltak közül a legolcsóbb a sertésbőr, a legdrágább pedig a vizibivaly borjú.
A faji jelleg kihat a felhasználhatóságra is például egy hím sertés bőre kizárólag bélésnek használható.
A fiatal állat bőrének magas a nedvesség tartalma, alacsony a zsír tartalma. A hím állat bőre nagyobb, vastagabb, durvább, a nőstényeké tömöttebb, rugalmasabb.

 

– Az állattartás körülményei.

A bőr minőségi tulajdonságait meghatározza az állat életkörülménye, az éghajlat, a táplálkozás az állat kora és a neme is. A mérsékelt égövön növekvő állatok bőre a legértékesebb és a szabad ég alatt tartottaké rostozata jobb minőségű. A zárt tartásból eredő esetleges jelölések valamint sérülések látszódni fognak a kikészített bőrön. Persze a szabadtartásban is lehetnek sérülések valamint a bivalyok egymást is megsérthetik a szarvaikkal, ezek is mind látható nyomokat hagynak.

– A feldolgozás (kikészítés) technikája.

A bőrkikészítés három alapvető folyamatból áll, a cserzés előkészítéséből, a cserzésből és a bőr feldolgozásból. A cserzésnél használt vegyi anyagok és eljárások erősen befolyásolják a késztermék minőségét. Minél olcsóbb egy alapanyag annál nagyobb az esély arra, hogy rossz minőségű sokszor igen mérgező eljárással lettek kikészítve. A rossz minőségű cserzőanyag vagy a hozzá nemértés a kikészítés során roncsolhatja a legjobb minőségű bőrt is .

– A szállítás és a tárolás minősége.

A kész termék szállítása és tárolása feltekerve vagy kiterítve lehetséges. Hajtogatás esetén az anyagban maradandó sérülések, gyűrődések keletkeznek.

– Az hogy milyen felhasználásra készítik ki a bőrt.

A felhasználás szerint létezik: öv, bútor, autó, ruházati, cipő, könyvkötészeti bőr ezek a legáltalánosabb felhasználási területek. A felhasználás tipusa alapjaiban meghatározza milyen eljárással készítik ki a bőrt. Míg egy ruházati bőrnél fontos, hogy puha és vékony legyen hiszen csak így lehet biztosítani, hogy a ruha készítése során könnyű legyen az anyaggal dolgozni, addig egy autós bőrnél fontos hogy nagy legyen a dörzsállóság és ellenálljon az UV sugárzásnak

Az étlaptartóinkhoz a bőröket a legnevesebb olaszországi gyárakból szerezzük be. Az összes anyag beminősített és technikai paraméterekkel ellátott. A Ferrari bőrökből készített étlapjainkhoz a bőrt a cég beszállítójátol vásároljuk és kizárólag a gyár által használt színekben léteznek.

Textilbőr

A textilbőr és a műbőr ára széles spektrumon mozoghat. A legolcsóbbat már pár ezer forintos négyzetméter áron meg lehet venni, de ezek minősége nagyon gyenge, viszont van olyan textilbőr, aminek az ára meghaladja a legjobb minőségű valódi bőr árát is.
Mivel ezek az anyagok mesterségesen vannak előállítva, könnyebben lehet speciális felhasználási területeken alkalmazni. Létezik uv, pára, tűz vagy valamilyen speciális anyagnak ellenálló változat.

A textilbőr gyakorlatilag a műbőr utódja, továbbfejlesztett változata. A fő különbség a kettő között, hogy míg a műbőrök felülete pvc volt, a modern textilbőrökét már egy speciális anyag, az úgynevezett polyurethan-hab képezi. Ezt a habot egy hordozó felületre felhordják, majd a kívánt színre festik és egy óriási nyomtatóval különböző felületeket nyomtatnak rá.
A textilbőr árát a hordozó felület típusa, ellenállósága, a polyurethan-hab minősége, vastagsága határozza mag, valamint az is fontos szempont hogy, a nyomtatott minta mennyire hasonlít az eredeti bőrre.
A minőségnél fontos, hogy milyen vastag a PU réteg. Ha túl vékony, akkor könnyen töredezik, és hamar leválik a hordozó felületről. Hajtásnál él keletkezik és ezt az élet nem lehet eltávolítani.
A súrlódásnak is ellen kell, hogy álljon az anyag. Az ellenállóképességnek a mértékegysége a MartinDale. Gyengébb minőségű anyagok 15-20000-es értékkel rendelkeznek, a legjobbak 50-100 ezernél kezdődnek.
Nagy előnye az, hogy könnyen tisztítható, jól tűri a nedvességet, speciális igényekhez is gyártható, valamint gyakorlatilag bármilyen színben és mintázatban kapható.

Könyvkötészeti vászon anyagok.

Szintén rengeteg változata létezik. A legfontosabb elvárás az, hogy a ragasztó réteg ne üssön át a külső felületen. A jó minőségű vásznak külső felülete tisztítható és ellenáll a szennyeződéseknek. Különböző színekben és felületi mitntával kaphatóak. Jellemzően a kiváló minőségű és drága könyveknél szokták használni, mivel lényegesen drágább, mint a sima papír vagy karton borító.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + tizennyolc =